A mese, amiben túl sokan halnak meg! J. K. Rowling - Az Ickabog - Értékelés





 A könyv adatai:

-    Kiadó: Animus Kiadó

-    Oldalak száma: 304 oldal

-    Fordító: Tóth Tamás Boldizsár

-    Kiadás éve: 2020

-    Kötéstípus: Keménytáblás, védőborítóval






Akkora, mint két ló.
A szeme tűzgolyó.
A karmai borotvaélesek.
Vigyázz, mert jön az Ickabog...


Duskáldia egykor a világ legboldogabb országa volt. Bővelkedett aranyban, egy pompázatos bajszú király uralkodott rajta, és olyan fenséges kolbászok, sajtok és sütemények készültek városaiban, hogy aki csak megkóstolta őket, táncra perdült örömében! Birodalomszerte minden szép és jó volt, kivéve a ködös északi részt, Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a szörnyűséges Ickabog tanyázott. Minden épeszű ember tudta, hogy az Ickabog csak legenda, rossz gyerekek ijesztgetésére való. De a legendáknak megvan az a furcsa tulajdonságuk, hogy néha önálló életre kelnek…

Vajon egy mendemonda megbuktathatja a közkedvelt királyt, és térdre kényszerítheti az országát? Annyi biztos, hogy két bátor gyerek olyan kalandba sodródik miatta, amire maguktól sose vállalkoztak volna.

A világ egyik legkiválóbb elbeszélőjének sajátos hangulatú meséjét a szereplők színes tárháza és a fantáziadús cselekmény teszi minden korosztály számára feledhetetlen olvasmánnyá.

J.K. Rowling a könyv eladásából származó teljes bevételét felajánlja olyan szervezeteknek, amelyek célja, hogy segítsenek azokon, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt.








Őszintén szólva, nem tudom, hogy hogyan kezdjek neki ennek az értékelésnek?! Nagyon próbáltam szeretni ezt a történetet, de tényleg. Nem olvastam semmit róla, úgy vásároltam meg, hogy csak a fülszöveget futottam át gyorsan. Igazából semmit nem vártam tőle, nem voltak lehetetlen elvárásaim .Gondoltam az év utolsó olvasmánya legyen egy könnyed kis gyerekmese, hát ez nem így lett. Nem mondom azt, hogy utálom ezt a könyvet, de azt sem, hogy szeretem. Valahol a kettő között rekedt meg számomra.



„ Hazugságok hazugságok hátán. Ha az ember egyszer elkezd hazudni, muszáj folytatnia, és olyan lesz, mint a léket kapott hajó kapitánya, akinek mindig újabb meg újabb lyukakat kell betömködnie, ha nem akar elsüllyedni. ”

Duskáldi a történet elején egy csodálatos picinyke ország volt. Félhetetlen Frédi király remek uralkodónak bizonyult, az emberek imádták. Jobbnak tartották Igazságos Ignácnál, aki egyben az édesapja, és előző uralkodója is volt a nemzetnek. Mindenkinek volt pénze, és a nép jól élt. Rövidesen történt egy baleset,ami elindított mindent. Az egyik nap a Király varrónője betegen ment dolgozni, és a munka alatt életét vesztette. A két negatív karakter Swindler és Lebrencs már itt elkezdett kavarni.  Addig-addig mondták a királynak, hogy Galomb Gerda a felelős, hiszen ő nem szólt arról, hogy beteg, amíg a király el nem hitte ezt. Ennek hatására nem nyilvánított részvétet a családnak, és a temetésére se ment el. Rövidesen közelgett az év azon eseménye,amikor is a király fogadja az egyszerű embereket, és pénzt ad nekik. Egy férfi jelenik meg,aki Lápföldéről érkezett. Ez a hely az ország északi részén helyezkedik el, és egyben a legszegényebb résznek is számít. Ő viszont egyetlen egy érmét se követelt mint a többiek, hanem segítséget kért. Állítása szerint a kutyáját megölte a rettenetes Ickabog, aki Lápfölde mocsarában él. A lény létezését senki se hiszi el, ez csupán csak egy mese, mindig máshogy írták le. Volt, aki azt mondta úgy néz ki mint egy kígyó, de akadtak olyanok is akik szerint biztosan olyan volt mint egy sárkány, vagy farkas. Továbbá, hogy rendkívüli képességekkel bír, tudja utánozni az emberi nyelvet és ha megsebesítik, akkor rögvest meggyógyul. A király úgy értesült, hogy a népszerűsége csökken.Ezért úgy dönt, hogy bár tudja, hogy a szörnyeteg nem létezik, akkor is segíteni fog ennek a szegény, egyszerű embernek. Őt ugyan ne hívják se önzőnek, se hiúnak és kíméletlennek se.


„ Az olyan lapuvári süteményt, amitől egy felnőtt férfinak nem szöktek könnyek a szemébe az élvezettől, hitványnak minősítették, és nem készítették el soha többet. ”

Odaérve Lápfölde mocsarához, rögtön tudatosul a királyban, hogy de, az Ickabog tényleg létezik és mindenki tévedett. A kietlen és ködös pusztaságban történik egy baleset, és Swindlernek támad egy számára, és Lebrencs számára kedvező ötlete. Ez a két karakter már a történet elején bizonyítja azt, hogy mennyire velejéig romlottak. Rengeteg pénzük van, és hatalmas vidéki birtokaik.Ennek ellenére a királyi palotában élnek, a királyon élősködnek.Igyekeznek elérni azt, hogy a király sokáig nőtlen maradjon, hiszen egy királyné elronthatná a szórakozásukat. A terv amivel Swindler rukkol elő, az évek alatt teljesen szegénnyé teszi az országot. A történtek hatására a király népszerűsége szépen lassan hanyatlásba kezd. 


„ – Az én szememben a tisztesség és a becsület teszi a férfit, legyen bár sajtkészítő vagy uralkodó – felelte Eslanda. ”

Számomra a történet eddig tetszett, hiszen ezután valamilyen olyan dologba kezd az írónő,amit még maga George R.R. Martin is megirigyel. Nem hazudok ha azt mondom, hogy nem tudom pontosan mennyien haltak meg benne. Az biztos, hogy többen mint tízen, és ez egy 290 oldalas mesekönyv, tele rajzokkal. Az oldalak, és a rajzok részt, csak azért hangsúlyoztam ki, mert a könyv nem annyira hosszú. Ráadásul még csomó rajz is található benne. Ha már a rajzoknál tartunk, tele van magyar gyerekek illusztrációival, ami számomra egy pluszt jelentett. Így sokkal jobban érződött az, hogy ez egy mesekönyv. A karakterek annyira bugyuták voltak.  A két negatív hősnek nem kellett nagyon megerőltetnie magát, ez zavart a legjobban az egészben. A király pedig hihetetlenül naiv volt. Az egész könyvben azt vártam, hogy derüljön ki végre az a bizonyos dolog és legalább az legyen jó benne. Szerencsére ez így is történt. Nem volt számomra valami erős könyv, hamar végeztem is vele, a karakterek se fogtak nagyon meg. Az eleje és a vége az ami tetszett. Az Ickabog pedig szerethetőbb és emberibb volt,mint némelyik karakter a történetben.



Ennek ellenére én így a végére csak annyit mondanék, hogy ajánlom mindenkinek, hiszen lehet, hogy neked sokkal jobban fog tetszeni ez a történet.

5/3,5 csillagot kap ez a könyv tőlem.

„ De azért lássuk be, nem valódi vigasz, hogy a szüleink a szívünkben élnek, amikor igazából arra vágyunk, hogy eljöjjenek, és átöleljenek minket. ”



Megjegyzések